Varning för giftig svamp i skogen

1:43 min

Nu på hösten är det många som ger sig ut i skogen för att plocka svamp. Men det finns också giftig svamp, och det händer att människor råkar äta fel svamp och blir förgiftade. Klartext har pratat med en svampexpert om vad som kan hända om man råkar äta giftig svamp.

Klicka på texten för att läsa mer

Läkaren Mark Personne jobbar på Giftinformationscentralen. Han är expert på svampförgiftning och berättar om vad som kan hända om man råkar äta giftig svamp:

- Ja, det kan både bli så att man blir dålig i magen men om man har riktig otur och äter någon utav de allra giftigaste svamparna så kan man också få skador på de inre organen som lever och njurar. I värsta fall så blir dom skadorna så allvarliga så att man måste intensivvårdas och det finns också risk att man inte överlever en sådan förgiftning, säger Mark Personne.

Flugsvampar är giftigast
Den som äter giftiga svampar kan alltså få väldigt allvarliga skador eller till och med dö. De giftigaste svamparna vi har i Sverige är Vit flugsvamp och Lömsk flugsvamp.

Bara nu i år så har omkring 30 personer här i Sverige skadats allvarligt av att ha ätit giftig svamp. De flesta som råkar ut för sådan här svampförgiftning är personer från andra länder, som turister eller invandrare:

- Ja, det stämmer bra, ofta beror det på att man förväxlar de svenska giftiga svamparna med ätliga svampar som man känner igen sedan hemlandet där man är uppvuxen, berättar Mark Personne på giftinformationscentralen.

Finns information på andra språk
För att hjälpa invandrare och turister så har giftinformationscentralen gjort särskilda broschyrer om de svenska giftsvamparna. De kan du hitta på giftinformationscentralens hemsida. Där finns de här broschyrerna på 26 olika språk.