En garde, Maja 17 utmanar i fäktning

3:30 min

Fäktare från Småland, Blekinge och Skåne kommer att samlas i Kristianstad i helgen, för att på söndag göra upp i Sydsvenska mästerskapen i individuell fäktning i värja och sabel för dam och herr samt inofficiellt SSM i rullstol.

Fäktning är mycket tänkande

Fäktning är en sport som inte röner samma rubriker eller utrymme som fotboll, hockey eller handboll. Men som precis som andra sporter, försöker jobba med återväxt - att få in unga fäktare och att få ruljangs i lokala klubbar, som till exempel C4 fencing.

Fäktning är som att spela schack och springa 400 meter samtidigt.

Man ska anstränga sig samtidigt som man ska tänka ut vad motståndaren håller på att göra och ha en plan A, en plan B och en plan C. Allt samtidigt!

Maja Werner 17 år, två gånger silver i ungdoms SM, tycker charmen med fäktning är att man måste tänka mycket,  ha flera saker i huvudet samtidigt , men ändå hålla sig helt lugn. Man får inte stressa upp sig utan hålla fokus. Hon berättar vidare att det finns olika typer av fäktare. De som är väldigt aktiva och de som har en lugnare stil. Den ena stilen behöver inte vara bättre än den andra. Själv tillhör hon den lugnare typen.

Hon är själv lite svävande på frågan om hur det ska gå i helgen, men hoppas på en pallplats. Hennes tränare, Peter tror dock att hennes chanser är mycket goda och ser Maja som en stor talang och  klubbens största framtidslöfte.

Sydsvenska Mästerskapen i individuell fäktning hålls söndagen den 5 oktober 2014, i A-hallen på Kristianstad Arena, Kristianstad.

Mer info hittar du på klubbens hemsida: c4fencing.se