Bakläxa för Vänsterns jämställdhet i Västmanland

1:42 min

Hur är det egentligen med jämställdheten inom Vänsterpartiet i Västmanland? Inför valet toppades nio av tio av partiets kommunlistor i länet av män och de flesta tunga politiska poster går till just män.

Det här duger inte, menar Ida Gabrielsson, ordförande för Vänsterpartiets kvinnonätverk:

– Uppenbart är ju att det är ett problem och att man måste göra någonting åt det, så de får återkomma med en handlingsplan hur de ska ändra det här i Västmanland.

Varför är det ett problem?

– Vi har bestämt på vår kongress att vi ska ha en majoritet kvinnor på alla nivåer på förtroendeposter i Vänsterpartiet, och det har vi lyckats med. Men just i Västmanland ser det ut som att vi har problem.

– Vi kommer att höja ribban i resten av landet och i Västmanland kommer man att få visa att man kan hänga med på det.

Så det blir bakläxa för Vänsterpartiet i Västmanland?

– Ja, absolut, säger Ida Gabrilesson till P4 Västmanland.

Tittar man på de vänsterpartistiska politiker i länet som får lön för sina uppdrag finns två landstingsråd, båda män. Platsen i riksdagen gick till en man. Kommunalrådsposten i Köping väntas gå till en man.

Valberedningen hade också tänkt att en man skulle få ordförandeposten i landstingets patientnämnd, men när beslutet skulle tas i torsdags uppstod en diskussion som ledde till att uppdraget istället går till en kvinna.

I Västerås lutar det åt att kommunal- eller oppositionsrådsuppdraget går till en kvinna.

– Jag är fullt medveten om att vi har misslyckats i den här meningen, så att vi kommer se till att vi gör någonting åt det, säger Vänsterpartiet Västmanlands ordförande Hans Jansson.

Hur kommer det sig att det ser ut så här i partiet som pratar om att man ska vara jämställda?

– Det är en svår fråga. Var och en av partiföreningarna är ju en egen juridisk person som fattar sina val.

– Jag ska inte säga att det är någon slump som gör det, men det är väldigt olyckligt att det ser ut som det gör i länet, säger Hans Jansson till P4 Västmanland.