Förre landshövdingen: Talet om öppna hjärtan skrämde moderater till SD

1:59 min

En förklaring till Moderaternas katastrofval var flyktingfrågan. Det menar Anders Björck, före detta minister och riksdagsman för Jönköpings län.

– Man kunde givetvis förnyat sig på vissa områden. Jag tänker till exempel på integrationspolitiken. Det var ju den som jag tror ledde till att, eller bristen på sådan hos Moderaterna, som fungerade, som ledde till att Sverigedemokraterna tog en hel del röster från Moderaterna.

Enligt Björck saknar Moderaterna en bra integrationspolitik och Reinfeldts sommartal om att vi ska öppna våra hjärtan, tror han skrämde moderata väljare till Sverigedemokraterna.
– Jag tror att när Fredrik Reinfeldt sa att "öppna era hjärtan" så upplevde många det som om han menade öppna era gränser för en ganska så fri invandring, och det tror jag inte svenska folket önskar. Man vill naturligtvis ha hyggliga förhållanden för dom människor som är förföljda men man måste se till i så fall att när andra människor kommer till Sverige att man tar väl hand om dom, att dom får jobb så snabbt som möjligt och att dom behandlas i alla avseenden på ett hyggligt sätt. Och det tror jag inte riktigt alla förstod att Reinfeldt innerst inne nog menade det.

Men han var ju väldigt tydlig, det var svårt att misstolka honom, kan man tycka. Är det så att vi haft för öppna gränser?

– Kan jag inte uttala mig om, det beror på vad man menar med öppna gränser. Välståndet i efterkrigstiden har ju byggt på en ganska omfattande invandring. Hela svenska verkstadsindustrin under 50-talet byggde på invandring från till exempel Finland och andra länder, men det gäller ju framför allt hur man tar hand om människorna och att dom får ett arbete, att dom i görligaste mån kan försörja sig själva.

Anders Björck bor numera i Stockholm men kommer ursprungligen från Nässjö. Han satt hela 34 år i riksdagen. Dessutom var han försvarsminister i Bildt-regeringen och slutade yrkeskarriären som landshövding i Uppsala.

Anders Björck beskriver sig själv som "gammelmoderat". Han tror att valförlusten delvis beror på att de nya Moderaterna inte lyfte frågor som är viktiga för en stor del av Moderaternas kärnväljare. han syftar då på ett starkare försvar, ännu fler skattesänkningar och ordning och reda i skolan.

Men han tror alltså också att integrationspolitiken skrämde väljare till Sverigedemokraterna. Inte minst efter Reinfeldts uppmaning i sitt sommartal, att vi ska öppna våra hjärtan.