Lettiska regeringen sitter kvar

2:17 min

När merparten av rösterna är räknade valet i Lettland står det klart att regeringskoalitionen av höger-mittenpartier sitter säkert vid makten.

Samtliga regeringspartier gick framåt i valet. Men oppositionspartiet, de ryskspråkigas socialdemokratiska Harmoni, behåller sin ställning som största enskilda parti.

Partitopparna jublade på den restaurang som Lettlands regeringsparti Vienotiba, Enhet, hyrt in sig på för att följa rösträkningen igår kväll. Resultatet från vallokalsundersökningarna visade på en stark framgång för det konservativa partiet Enhet och premiärminister Laimdota Straujuma. En framgång som dock minskade under kvällens lopp.

– Jag vill tacka vårt folk för att de visat att de tror på vår koalition, sade premiärministern till Ekot på plats på valvakan,

När nästan alla röster nu är räknade visar resultaten på uppgång för samtliga regeringspartier och koalitionen ser ut att sitta säkert.

Men oppositionen verkar också behålla sin starka ställning.

Partiet Harmoni, lett av Rigas ryskspråkige borgmästare Nils Ušakovs, blev fortsatt största parti. Dessutom kommer ett nytt parti, För Lettland från hjärtat, in i parlamentet. Partiet startades inför valet av Lettlands tidigare riksrevisor, som vunnit röster på sin kamp mot korruption.

Men också hennes parti ses som vänligt inställt till Putins Ryssland, och regeringen har varnat medborgare för att rösta på dem och Harmoni, som tillsammans skulle kunna bilda en stark Kreml-vänlig allians i parlamentet.

Det finns de bedömare som menat att oppositionspartiet Harmoni, som företräder den stora ryskspråkiga minoriteten i Lettland, borde släppas in i regeringssamarbetet. Att det faktum att de är i opposition förstärker deras band till Ryssland, något som skulle kunna tonas ned eller rentav användas konstruktivt om de ingick i en regeringskoalition.

Men premiärminister Laimdota Straujuma höll ännu igår kväll fast vid sitt löfte att inte ingå något samarbete med Harmoni och Nils Ušakovs.

– Någon som kan säga att Putin är det bästa som hänt Ryssland, jag tror inte de som har röstat på våra partier skulle acceptera det, säger hon.