Fler vill få sin aska spridd

1:22 min

Allt fler vill att deras aska ska spridas för vinden när de dör. Och i Västerås är det många som önskar att askan ska spridas i Mälaren. Och det ökande intresset kan hänga ihop med influenser från andra länder.

I hela landet var antalet som ansökte 1 100 för elva år sedan, men i dag är siffran den dubbla.

Bengt Gustavsson är begravningsentreprenör, han tror att det ökande intresset hänger ihop med influenser från andra länder:

– Världen krymper lite grann, vi får närhet till andra kulturer när vi reser och ser på TV och film. Man ser att de kanske gör så här i andra delar av världen och så tycker man att man borde kunna göra likadant här, säger Bengt Gustavsson.

Varför till sjöss?

– Du har ju närheten till vatten i Västerås och det gör naturligtvis sitt till, att man har det här med frihet och att komma ut på havet.

Det finns också de som vill strös hemma på den egna marken.

– Då blir det svårare då man måste ta hänsyn till exempelvis bebyggelse och stadsplanering. Det händer att Länsstyrelsen säger nej till vissa ansökningar.

Tror du folk smusslar med det här?

– Det vill jag inte tro. Man lämnar ut askan till familjen som får intyga på en handling att man strör askan på den anvisade platsen, säger begravningsentreprenören Bengt Gustavsson.