Alliansen kritiserar regeringens överenskommelse med V

1:48 min

Alliansen är starkt kritiska till regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet.
– Den nya regeringen gör en vänstersväng i mörkröd riktning, säger Annie Lööf (C).

Reaktionerna på vänsterblockets överenskommelse om vinster i välfärden lät inte vänta på sig. FP-ledaren Jan Björklund kallade till presskonferens direkt efter regeringens avslöjande.

– Jag är besviken på Stefan Löfven, säger han till Aftonbladet.

Enligt Björklund kommer uppgörelsen inte få stöd av något Alliansparti i riksdagen.

– För att få igenom det här måste de söka stöd hos Sverigedemokraterna. Men SD har i dessa frågor lutat åt vänsterhållet, säger han.

Centerpartiets Annie Lööf är också missnöjd med det röd-gröna blockets överenskommelse som ser ut att riva upp beslut som Alliansen fattat.

– Den nya regeringen gör en vänstersväng i mörkröd riktning.

Även Carola Lemne, vd på Svenskt näringsliv, gick snabbt ut och kritiserade vad hon kallar för en "våt filt". "Människors valfrihet minskar. Förlorarna är elever, brukare och patienter. Nu flyttas makt från medborgarna till politiker", säger Carola Lemne i pressmeddelandet.

Enligt Svenskt näringsliv finns det ingen grund för Vänsterpartiets kritiska syn på privata aktörer i välfärdssektorn. "De privata företagen uppvisar i dag generellt lika bra eller bättre kvalitet jämfört med de offentliga utförarna. Om man värnar om medborgarna är inriktningen obegriplig".

"Det är djupt olyckligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tagit så starkt intryck av Vänsterpartiets uppskruvade retorik i vinstdebatten. Valresultatet visar att deras retorik inte gick hem bland väljarna. Det är tydligt att det saknas folkligt mandat för återställare inom välfärdens område", säger Carola Lemne.

Riskkapitalföreningens ordförande Gabriel Urwitz menar att regeringen bryter mot marknadsekonomins grundvalar.

– I alla andra verksamheter tror vi ändå på vinstens drivkraft och det är inte annorlunda här.