Kronofogden ska leta Bitcoins hos skuldsatta

1:08 min

När Kronofogden letar tillgångar hos skuldsatta framöver så ska de aktivt börja leta efter Bitcoins.

Bitcoins finns inte i banker och syns inte hos skatteverket. Det är därför lätt för Kronofogden att missa tillgångarna hos skuldsatta personer om de inte aktivt letar efter spår i exempelvis datorer och hårddiskar.

Det ska de nu börja göra eftersom deras bild är att valutan används mer, enligt Johannes Paulsson som är verksamhetsutvecklare på Kronofogden.

– Mina kollegor behöver bli bättre att hålla utkik efter dom fall där Bitcoins kan förekomma. Vi behöver vara medvetna om att tillgångar inte enbart är bilen som står på uppfarten eller pengarna som finns på bankkontot. Utan även det här som är mer diffust och ogreppbart som en digital valuta, säger han.

"Vi riktar in oss på det"

Kronofogden har än så länge inte beslagtagit och auktionerat bort Bitcoins. De menar att de har tekniska möjligheter till att göra det och att det kommer finnas köpare.

De väntar på det första fallet men har troligtvis missat Bitcoins i tidigare fall.

– Naturligtvis är det så. När något nytt kommer så är man inte riggad för det. Men jag tycker ändå att vi är hyfsat på när det gäller den här frågan. Det finns en god medveten i våra ledning och vi riktar in oss på det, avslutar Johannes Paulsson.