Havsutsikten tillbaka i Karlholmsbruk

2:02 min

Deponin vid det gamla fabriksområdet i Karlholmsbruk, där Karlit till för ett par år sedan tillverkade träfiberplattor, är nu färdigsanerad. Vilket betyder att Karlholmsborna har fått tillbaka sin havsutsikt.

Fastighetsägaren Anders Högberg har stora visioner för området.

– Jag har lite skämtsamt sagt att Karlholm har potential att bli bättre än Öregrund, och det står jag för, det kommer jag alltid att stå för.

Vid hällarna i utkanten av deponin har man tidigare inte kunnat se havet.

– Nej, deponin var åtta meter hög och träd- och slybeväxt. Det var som en vägg, man såg inte vattnet över huvud taget.

Hur viktigt är det med havsutsikt?

– För mig är det lite konstigt om man har en ort som ligger vid havet, där man kan inte se havet.

Den stora deponin är nu sanerad, ihopschaktad och hoppackad, och på det gamla fabriksområdet tänker den nye ägaren, Anders Högberg, att det ska byggas 300 småhus och 100 lägenheter med havsutsikt, samt anläggas ett hamnområde med restaurang och båtgarage. Det är ett jätteprojekt, och Anders Högberg säjer själv att han är lik Bert Karlsson, och att man måste vara lite tokig för att sätta igång ett sånt här projekt. Men orolig är han inte.

– Jag är tämligen lugn. Jag känner ingen större oro för projektet i sig. Jag tycker vi har bra kontroll på det. Karlholm ligger mitt emellan Öregrund och Gävle. Och Gävle har ingen skärgård. Vilket gör att jag förutsätter att det kommer att kommer att bli väldigt livat sommartid, stor turism av båttrafik från Söderhamn, Gävle och Hudiksvall, som kommer att komma hit, säger Anders Högberg.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sverigesradio.se