Kronoberg

Ökning av fastigheter som säljs på exekutiv auktion

1:23 min

Antalet ansökningar om fastigheter som ska säljas på exekutiv auktion i södra Sverige ökar.

I Kronoberg ökade från 88 stycken år 2012 till 124 stycken år 2013. Tittar man på siffrorna hittills i år ser de ut att ligga konstant mot förra året, då 88 ansökningar hittills har kommit in.Men ökningen från 2012 är svår att förklara menar Robert Nyström, som är teamchef över försäljningen i södra Sverige på Kronofogdemyndigheten.

Går man in på bostadsannons-sajten Hemnet och letar bostäder just nu så kan man bland annat hitta en villa och en bostadsrätt som ligger ute på så kallad exekutiv auktion i Växjö.

Det hela innebär då att de kommer att säljas via Kronofogden då ägaren har obetalda skulder. Köpet görs sedan genom att den intresserade lägger ett anbud, eller ger bud på en auktion.

Enligt Robert Nyström som är teamchef för försäljningar på Kronofogdemyndigheten i södra Sverige är det här inte helt ovanligt, då det hittills i år har lämnats in 88 ansökningar i Kronobergs län om fastigheter som ska säljas på exekutiv auktion. Och antalet har ökat en del på sistone - från 88 stycken år 2012 jämfört med 124 stycken år 2013.

Men bara för att exempelvis en villa ligger ute på exekutiv auktion, så behöver det inte betyda att köparen kan göra ett klipp - då det enligt Robert Nyström förstås är olika från fall till fall hur populärt huset som ska säljas blir på marknaden blir bland spekulanterna.