Moderaterna öppna för samtal med Sverigedemokraterna

1:19 min

Allianspartierna (C, M, FP, KD) och Miljöpartiet att de kommit överens om ett samarbete den kommande mandatperioden i Falkenberg, ett samarbete de kallar för Alliansen plus. Det innebär att det blir ett minoritetsstyre och moderaten Filip Bertilsson säger att man nu måste ha alla dörrar öppna. Det gäller även samtal med Sverigedemokraterna.

Alliansen + Miljöpartiet har 25 mandat i fullmäktige. De andra partierna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har 26. Det innebär att Sverigedemokraterna blir vågmästare.

Moderaten Filip Bertilsson stänger alltså inga dörrar vad det gäller samtal och säger att man måste respektera valresultatet.

Är ni beredda att söka samarbete med Sverigedemokraterna?

– Några regelrätta samarbeten är inget vi eftersträvar, men måste också se att vi måste prata brett med alla partier i fullmäktige för att hitta stöd för våra lösningar, säger Filip Bertilsson.

Centerpartisten Marie-Louse Wernersson är mer avvisande mot Sverigedemokraterna.

– Vi har inget samarbete med Sverigedemokraterna.

Ni kommer inte att förlita er på Sverigedemokraterna för att få igenom era förslag i Alliansen plus?

– Nej, nej, säger Marie-Louise Wernersson.

– Det är klart att det är bättre när man är i majoritet, men vi har ju i Falkenberg ett bra samarbete med oppositionen och i stort sett är vi överens om det mesta, säger centerpartisten Marie-Louise Wernersson.

Några av de övergripande mål som alliansen och Miljöpartiet kommit överens om är en god ekonomi i kommunen, ökad valfrihet och fortsatt inflyttning och befolkningsökning i hela kommunen.

Filip Bertilsson säger att det känns fantastiskt.

– Miljöpartiet lyfter in sina viktiga frågor och det handlar om att vi kommer att sätta större fokus på klimat- och miljöfrågor. Att de träder in innebär en vitamininjektion i alliansen, säger Filip Bertilsson.

Han nämner också att man kommer att fortsätta på att bygga ut förskolan och få fram ett nytt kunskaps-, kulturcentrum/gymnasieskola och bygga ut mötesplatser på landsbygden för äldre.