Wikström om Navracsics framtid

2:30 min

Efter att Europaparlamentets kulturutskott sagt nej till Ungerns Tibor Navracsics som kommissionär, är frågan vad som nu ska hända med honom. Alternativen är att han får en annan portfölj eller att han inte får bli kommissionär alls. 

Herman Melzer pratade med en av Navracsics kritiker, den svenska parlamentarikern Cecilia Wikström.

– Antingen så lyfter man ur de delar som handlar om direkt påverkan på medborgarna - som medborgarinitiativet. Eller också ger man honom en helt ny portfölj, säger Cecilia Wikström.

Men är det inte då risk för att han får ett bättre jobb, en bättre post än han blivit föreslagen till nu?

– Jag hör inte till dem som tänker hierarkiskt i kategorier - vilken portfölj som är finare. Så länge den här mannen hanterar frågor som exempelvis fiskar och djur och energi. Ja, då skulle jag vara nöjd, så länge han inte är inne och fingrar på det som är dina och mina grundläggande rättigheter.

Men han har ju ändå ett inflytande även om har en annan portfölj?

– Ja men han kan inte direkt komma med konkreta förslag. Det kommer han ju inte att göra. Utan det är ju de olika generaldirektoraten som tillsammans med sin kommissionär lägger fram sådana lagförslag.

– Jag vill inte riskera att vi hamnar i en situation som den Orbán [Viktor Orbán, Ungerns premiärminister] beskrev häromdagen. Han sa att ”när nu vår Navracsic får den här portföljen då kommer vi att kunna mer eller mindre exportera ungerska lagförslag på EU-nivå”. Detta får ju inte inträffa naturligtvis, säger Cecilia Wikström.

Vore det inte bättre om parlamentet skickade hem honom?

– Han har ju visat sig vara en för jäkligt skicklig kommissionär alltså, en oerhört skicklig politiker. Jag tror att med rätt portfölj så kommer han att kunna vara bra och föra frågor framåt, säger Cecilia Wikström.

Tibor Navracsic är föreslagen som kommissionär för kultur, utbildning, sport och ungdomsfrågor. När han frågades ut i onsdags kväll kritiserades han på en rad punkter. En kritiker är den liberala spanske parlamentarikern Fernando Maura Barandiarán som tidigare sagt att Viktor Orbáns regering som Tibor Navracsics varit en del av, inte respekterar yttrandefriheten.

Under utfrågningarna som avslutas i dag har flera kommissionärer ifrågasatts. Därför är det just nu ovisst hur det kommer att gå för Ungerns kandidat. Europaparlamentet kan bara säga ja eller nej till kommissionen i sin helhet. Omröstningen om kommissionen väntas äga rum tidigast i slutet av den här månaden.