Fusk i sponsrad Tamiflu-forskning

Effekterna av influensamediciner som Tamiflu kan ha överdrivits av forskare som sponsrats av läkemedelsindustrin, visar en ny studie.

I forskningsvärlden betraktas metaanalyserna, forskningsgenomgångar av tillgängliga studier, som en kvalitetssäkring. Men när australienska forskare granskade 26 metaanalyser av så kallade neuraminidashämmare såg man att forskare som sponsrats av läkemedelsbolag hade dragit mer positiva slutsatser än sina oberoende kollegor.

Studien publiceras i tidskriften Annals of Internal medicine, skriver The Guardian.

Men fenomenet är inte någon nyhet i forskarvärlden.

– Det finns massor av exempel på hur korrupt systemet har varit, säger Björn Beermann, tidigare professor vid Läkemedelsverket.

I våras visade det ansedda forskarnätverket Cochrane att Tamiflu i princip är verkningslöst och att läkemedelsbolaget Roche regelmässigt mörkat "negativa" forskningsresultat. Det orsakade en debatt kring Sveriges beslut att köpa in ett jättelager av Tamiflu för en kvarts miljard kronor. Globalt tros notan uppgå till nästan sju miljarder dollar.

De senaste åren har det blivit svårare att mörka forskning med oönskade resultat. Nu måste alla studier som ska publiceras i en vetenskaplig tidskrift föranmälas.