Val 2014 i P4 Kalmar

Styret i Emmaboda kan snart vara klart

Det är sedan tidigare klart att Socialdemokraterna fortsätter regera i Emmaboda kommun - men för att få majoritet krävs stöd av inte bara MP utan även V, som hittills inte ingått i någon valteknisk samverkan.

Efter att ett första förhandlingsbud förkastades har Vänsterpartiet fått ett andra bud som de kommer ta ställning till ikväll. Det handlar till nu framförallt om partiets möjligheter att få insyn i kommunstyrelse och nämnder där de i dag helt saknar representation.

Partiet har två mandat och kan inte ta några platser i egenskap av sin storlek. Men för att ingå i en majoritet vill de ha insyn i vad som händer och därför förkastades det första budet de fick.

På onsdagskvällen träffas både Vänsterpartiet internt, men sedan också tillsammans med Miljöpartiet för att ställning till budet från Socialdemokraterna.

Diskussionerna handlar nu framförallt om maktposter, men tidigare har även politikens inriktning diskuterats. Vänsterpartiet har bland annat drivit kravet på en avgiftsfri kulturskola och inga delade turer i omsorgen.