HÄLSA

Gabriella var beroende av socker

6:10 min

Som ung nallade hon i skåpen, det var glass och godis i mängder. I tonåren eskalerade suget efter socker, och numer ser sig Gabriella Karlsson som tillfrisknad sockerberoende.

– Lite sugen på godis kan man vara då och då, men det är när man ständigt går runt med tankar om att få äta, godis eller saker med vetemjöl i. Det är när det blir konsekvenser hela tiden, när man inte kan kontrollera det - då är man sockerberoende, säger Gabriella Karlsson.  

– Jag har alltid gått i skåpen och nallat, det eskalerade när jag var tonåring. Jag kunde inte hålla mängderna i schack. Jag ville ha ett paket kakor istället för ett kex. Helgerna blev viktiga, skulle man gå på bio så betydde det man skulle äta till det som betydde något. 

Vad sa folk? 

– Till viss del är det accepterat, det är okej i mångas ögon att man frossar. Men, när man är beroende så slutar ju inte frossandet, man vill hela tiden ha mer, säger Gabriella Karlsson. 

– Jag är som en alkoholist fast med mat. Jag reagerar på samma sätt, säger hon.

När Gabriella Karlsson växte upp fanns inte kunskapen om sockerberoende. Hon tror att det skulle ha varit annorlunda om till exempel hennes föräldrar hade förstått vad det rörde sig om. Idag ser hon sig som tillfrisknad sockerberoende. 

Hur tog du dig ur?

– Jag försökte få hjälp från många håll, men jag blev bara sämre, jag hetsåt socker. Jag sökte på nätet och hittade till slut rätt. Jag kom till en kvinna i Göteborg som höll kurser, på den resan är det. Jag fick en plan för hur jag ska äta, jag fick utesluta vissa produkter. Jag har blivit extrem, jag äter inte bröd och inte frukt.

– Det kommer fortfarande perioder, till exempel när jag är stressad, då vill jag ta till maten för att känna mig sorglös, men nu har jag lärt mig att hantera det, nu tänker jag på annat och inte på maten, säger Gabriella Karlsson. 

Imorgon kväll håller Gabriella föreläsning om sockerberoende i Bollebygd.