Chefer på Arizona Chemical vittnade

1:54 min

Under den andra rättegångsdagen av fyra mot Arizona Chemical hördes flera chefer som var anställda i december 2011 när 800 000 liter råtallolja läckte ut i Söderhamns skärgård.

Miljöåklagaren Christer B Jarlås ville bland annat visa att företaget inte gjort vad de kunnat för att skydda sig mot ett sådant här stort utsläpp.

– Man säger att det var så osannolikt, men det var inte mer osannolikt än att det faktiskt diskuterades i den här tillståndsprocessen som en risk, säger Christer B Jarlås.

Arizona Chemicals vd Patrik Jakobsson anser däremot att företaget har gjort det som krävs enligt det tillstånd som finns för företaget.

– Man kan vara efterklok, men man måste betänka hur förutsättningarna var före den här olyckan som var den första i sitt slag. Är det rimligt att Arizona Chemical som enskilt företag skulle gå mycket längre i de här frågorna än hela branschen som sådan?

Förutom kraftigare invallning och larm diskuterades också råtalloljans egenskaper. Enligt åklagaren har företaget i sin tillståndsansökan till länsstyrelsen uppgett att råtalloljan är trögflytande och därmed lättsanerad. Men det stämmer inte tycker miljöåklagaren Christer B Jarlås.

– Beslutsunderlaget som länsstyrelsen hade innehöll inte det som faktiskt nu har skett. Tillståndsprocessen är egentligen inte avgörande för den här rättegången, utan det är att man inte får förorena på det här sättet som man gjorde, säger han.