Flera dömda invalda för SD

1:52 min

Några av de kandidater som skrivits till på Sverigedemokraternas valsedlar vid valet och som fått platser i olika kommunfullmäktige i Västmanland är dömda för brott. I ett fall handlar det om grovt rån.

Att Sverigedemokraterna hade så kallade öppna valsedlar vid valet är alltså inte helt oproblematiskt för partiet.

– Det är ett jättstort problem att man kan få in olämpliga personer, både dömda och ideologiskt avvikande personer, så är det, säger Johan Henriksson, distriktsresurs för Sverigedemokraterna i Dalarna-Västmanland.

Men ni valde ändå att ha öppna listor?

– Ja, därför att vi fick så många som kom i sista stund och vi hann helt enkelt inte få in vissa namn på de tryckta listorna.

Sverigedemokraterna hade öppna valsedlar i åtta av länets tio kommuner. Vem som helst kan då skriva upp någon på en valsedel, och den personen kan då bli invald för SD.

Det betyder att personer som partiet inte vet vilka det är kan bli invalda. Som P4 Västmanland rapporterat har exempelvis Carolus Motander, som tidigare representerade nazistiska Svenskarnas parti, blivit invald i Surahammar. Han är dessutom dömd för utpressning och bedrägeri.

Och bland de personer som nu valts in i olika fullmäktige finns ytterligare tre personer som de senaste åren dömts för brott.

Det handlar om grovt rån och vapenbrott i ett fall, misshandel och olaga hot i ett annat, och grovt rattfylleri och narkotikabrott i ett tredje. Utöver det har en person dömts av tingsrätten för misshandel, men det är överklagat till hovrätten.

Johan Henriksson säger att han inte känner till de här fallen, men att innan de nya fullmäktige börjar sitt arbete kommer alla som valts in för Sverigedemokraterna på det här sättet – det vill säga blivit ditskrivna på valsedlar – att få fylla i en så kallad vandel.

Om någon då anses olämplig uppmanar partiet den personen att hoppa av, men sedan väljer den personen själv om den vill hoppa av eller sitta kvar i fullmäktige.

Johan Henriksson menar att det ändå fanns fördelar med att ha öppna valsedlar för att få fram fler kandidater.

Han tror att SD kommer att lyckas fylla stolarna i alla fullmäktige i länet, även om en rundringning P4 Västmanland gjort visar att minst fem av de ditskrivna som blivit invalda kommer att tacka nej.

– Det är en av fördelarna som vi har fått efter det här valet, att de här öppna listorna har resulterat i väldigt många uppskrivna namn så att till skillnad från förra valet så har vi en hel del att ta av, säger Johan Henriksson.