Svag fyrklöver tar över makten i Hässleholm

1:13 min

Hässleholms kommun kommer under de kommande fyra åren styras utav en fyrklöver bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Men trots att man lockat över Centerpartiet till vänsterblocket så kommer man inte ha majoritet i fullmäktige.

- Det är ju en problematik när man går fram och inte har fullständig majoritet, men jag tror mycket på ett förändrat arbetssätt framöver. Vi måste ha mycket mera diskussioner, informationer, dialoger och försöka hitta samsyn i en del frågor, säger Socialdemokraten Lena Wallentheim.

Efter valet 2010 gick både Miljöpartiet och Centerpartiet med i den Moderatstyrda sexklövern. När Socialdemokratenas Lena Wallentheim i dag presenterade det samarbete som är tänkt att styra kommunen under de kommande fyra åren så har man lockat över båda partierna till vänsterblocket. Centerpartiets Mats Sturesson säger att han i den nya konstellationen har fått stort utrymme för att bedriva sina frågor och han menar att blockpolitik och partifärg inte är lika viktigt när det kommer ner till kommunpolitik.

- Kommunpolitiken är ju inte så partibunden utan det är ju sakfrågor och där har personkemi och duglighet i olika positioner störst betydelse. Den rena partifärgen har kanske inte riktigt lika stor betydelse i kommunpolitiken, säger han.