Göteborgs kulturvärld oroad över nedläggningen av GT:s kultursida

4:06 min

Både kulturjournalister och kulturvälden i Göteborg anser att det är ett demokratiproblem att GT:s kulturredaktion försvinner. 

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg International Film Festival, säger att GT har varit en viktig röst i kulturjournalistiken och har haft en viktig funktion för Göteborgs kulturliv. Han tror att den här nedläggningen kommer att drabba kulturaktörerna i staden på olika sätt.

– Det kommer absolut att påverka oss delvis. Lokala kulturjournalister har ett lokalt perspektiv vilket är viktigt även för en festival som vår. De har kunskap om staden och om vardagen av kulturlivet. Allt detta ger ett annat perspektiv jämfört med de nationella och de internationella medier som bara ser filmfestivalen.  

Gabriel Byström, kulturchef på Göteborgs Posten, lyfter också fram att med GT:s kultursidas nedläggning försvinner en röst som pratar om kultur med en lokal betoning.

– Jag blir ledsen. Det är en bra redaktion som har gjort många bra reportage och många bra granskningar.

Nu har Sverige en kultur- och demokrati minister. Hur påverkas demokratin av att en tidning blir av med sin kultursida? 

– Det här är en av de viktigaste frågor som den nya ministern måste titta på. Man måste nog, tror jag ganska snabbt, tillsätta en massmedieutredning och fundera över vilka effekter det får när så många journalister förlorar jobbet. Det är ett antal tidningar som kanske inte existerar om några år. Det betyder någonting för demokratin när de förutsättningarna för att driva journalistiken förändras så radikalt.