Malmö

Fler skadas av skjutvapen i Malmö

2:30 min

Till och med augusti i år tog akutmottagningen i Malmö emot 51 personer som fått skottskador eller blivit knivskurna. Det är en kraftig ökning. Men de flesta får inte allvarliga skador.

Förr blev de knivskurna. Nu blir de skjutna. 

Jämfört med hela förra året har antalet personer som söker vård på akuten i Malmö för skador av det läkarna kallar "penetrerande våld" ökat kraftigt. År 2012 kom det in 14 personer med den typen av skador, år 2013 var det 21 stycken. Till och med augusti i år är det 51 personer. Skadorna är oftast inte livshotande. Skottskador i benen är vanligt.

– Potentiellt är ju alla skottskador livshotande, tills motsatsen är bevisad, men vi ser ett stort antal som har lättare skador. Det beror säkert dels på att det är finkalibriga vapen och dels på att man inte har någon träning på att hantera dem, säger Per Wihlborg, traumaansvarig läkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Sedan november förra året pågår Malmöpolisens satsning operation Olivia, där målet är att få ner antalet skottlossningar. Antalet vapenbeslag har också ökat, från 66 förra året till 121 hittills i år. Men frågan är hur mycket det påverkar den totala tillgången på vapen i Malmö.

– Det är svårt att säga. Vi har ju inte alla ingångsvärden på hur mycket som förs in, vi har ingen statistik på det. Men absolut gör det en tydlig markering och det gör ju ett hål i det vapenlagret som eventuellt finns, att vi har tagit så många vapen, säger Andy Roberts, en av insatsledarna i operation Olivia.

Tittar man på polisens siffror över antalet skottlossningar är skillnaden inte så stor sedan operation Olivia drog igång. Under hela förra året var det totalt 109 skottlossningar. Till och med september i år har det varit 86 skottlossningar, vilket är fem färre än under perioden januari-september 2013. I siffrorna ingår alla typer av skjutningar, både där människor har skadats och där polisen till exempel bara har hittat kulhål eller tomhylsor. Under de flesta månaderna i år var antalet skjutningar något färre än under samma månader 2013, men i juni, augusti och september var de fler.

Enligt sjukvårdens siffror tycks våldet ha blivit grövre, skottskadorna ökar. Tidigare var knivskador vanligare, men av årets 51 fall av penetrerande våld var 31 skottskador.

– Det var de yngre männen som blev knivskadade tidigare. Nu blir de skjutna istället. Knivskador har blivit mer i hemmet. Det kan vara familjegräl och sådant som aldrig tidigare resulterade i knivskador, säger Per Wihlborg på Skånes universitetssjukhus i Malmö.