"Det ligger massor av döda på marken i Kobane"

2:07 min

Extremistgruppen Isis fortsätter sin offensiv mot de kurdiska styrkorna i staden Kobane i Syrien, trots upptrappade flygattacker.
Mer än 20 personer har dödats i Turkiet i samband med protester mot regeringens politik gentemot Kobane och kurderna.
Vår korrespondent Katja Magnusson rapporterar från gränsen nära Kobane.

– Det är jättesvårt inne i Kobane, det är ingen kvar. Det är beskjutning och det ligger massor med döda på marken, berättar fembarnsmamman Farida som lämnade centrala Kobane i förrgår.

Enligt Farida fanns både kurder och Isiskrigare bland liken på gatorna, men på grund av striderna kan ingen begrava de där kropparna, säger hon.

Familjen flydde först från Aleppo till Kobane, undan regimens oljefatsbomber och strider mellan regimstyrkor och rebeller. De lämnade alla sina saker i Aleppo och väntade in i det sista med att fly Kobane.

När Farida och barnen gav sig av hade Isis nått de östra delarna av staden, det var våldsamma strider och de fick stanna och vänta i hus längs vägen för att undvika artilleribeskjutning och skottlossning.

– Jag sprang längst fram, när vi fick tillfälle mellan skjutningarna så avancerade vi till nästa hus, berättar Farida.

Trots att USA och dess allierade upprepade gånger bombat Isis runt Kobane rasar striderna vidare. Samtidigt har protester exploderat i sydöstra Turkiet, med många dödade och skadade i samband med demonstrationerna.

– Det hänger ihop med Kobane, men det handlar också om Turkiets omänskliga politik mot kurder, säger en av männen som deltagit.

Farida och hennes fem barn har fått plats i ett litet skrymsle i en nedlagd skola nära gränsen mellan Turkiet och Syrien. Men Farida förstår inte varför Isis attackerar kurderna i Kobane. Jag är ju också muslim, säger hon.

– Vad vill de kurder? De kallar sig islamister men hugger av kurdernas huvuden, säger Farida.