Hästar

Lyckad lösdrift för hästar på Wången

7:54 min

Mer harmoniska hästar till halva kostnaden. Det blir resultatet av att hålla hästar i lösdrift som det forskas om på hästanläggningen Wången i Alsen.

På Wången finns en särskilt uppbyggd anläggning för lösdrift där hästarna själva väljer när dom vill vara utomhus och när dom vill gå in. Ligghallen är öppen dygnet runt och det finns foderstationer som med hjälp av dator styr hur mycket mat hästarna ska få.

Det finns gummimattor med spån för hästarna att ligga på och det finns även en speciell plats under tak för toalettbesök. Träflisen där ger hästarna en miljö där de gärna gör sina behov - 75 % av hästarnas kissande sker där.

– Där är det lite mjukare och trevligare att kissa, säger Malin Connysson som är lärare på Wången och forskar om hästar på lösdrift.

Det finns många fördelar med att hålla hästar på det här sättet i lösdrift istället för ett traditionellt box-stall menar hon, framförallt att de får vara mycket tillsammans.

– För hästarna är det att kunna leva i flock. De är ju flockdjur, de är gjorda för att vara tillsammans, säger Malin Connysson.

Hästarna rör sig dubbelt så mycket som i ett box-stall, de får social kontakt och foder uppdelat över dygnet. Det blir en lugn och stabil flock.

– Det blir väldigt harmoniska hästar. Man märker på dem att de mår bra, säger Malin Connysson.

Kostnaden är också betydligt lägre för en lösdriftsanläggning som den på Wången. Att bygga nytt kostar ungefär hälften så mycket per häst som det gör att bygga ett traditionellt box-stall med hagar.

– Och dessutom blir det betydligt mycket mindre jobb för den som ska sköta hästarna, säger Malin Connysson.

Förutom vinsterna för djuren själva blir det alltså en besparing i såväl tid som pengar och arbetsmiljö.

– Vi är väldigt nöjda med det, säger Malin Connysson.

Nu söker anläggningen pengar för att forska vidare, till exempel kring hur lösdrift påverkar hästars prestationer och resultat i travtävlingar.

Fakta Wången:

Wången är ett nationellt utbildnings- och utvecklingscentrum med internationell forskning. Här utbildas ungdomar och vuxna till en framtid med hästar. Wången är svensk travsports riksanläggning.