Skolbarn i Västerås tävlar i att läsa mest

7:43 min

Just nu läser man som aldrig förr runt om på grundskolorna i Västerås. För nu pågår Läskampen, en tävling i att läsa mest.  Vi har besökt Fredriksbergsskolan  på Råby i Västerås.

Läskampen är en årligt återkommande tävling bland grundskolorna i Västerås. Under fem veckor samlar elever och klasser lästid. I år är ovanligt många klasser anmälda.

Fredriksbergsskolan på Råby i Västerås har flera klasser anmälda till Läskampen. Vår reporter Monica Elfström hälsade på i år 5 där Krystabel valt boken "Flickan som dog".

Vad är det som är så bra och kul med att läsa?

– Det är som en film fast i huvuddet, säger Krystabel.

William och Jessica är också med i Läskampen. Det är kul, och så lär man sig nya saker säger de.

Men även mindre barn på Fredriksbergsskolan deltar i Läskampen. Carlos är åtta år och går i tvåan. Han gillar boken "Varulvarna" och läser högt ur den.

Britt-Marie El-Natour som är lärare i år fem på Fredriksbergsskolan menar att läsförståelse och ordförråd är grundläggande saker som barnen behöver för att klara sig bra i livet.

– Barn idag läser inte lika mycket som kanske när du och jag var i den åldern. Därför har de inte samma ordförråd. Plus att vi har barn med olika språk, och då måste vi träna väldigt mycket påd et svenska språket. Läskampen är en bra aktivititet för man kan tävla och så blir man litet tvungen att läsa varje dag, säger Britt-Marie El-Natour som är lärare i år fem på Fredriksbergsskolan.

Montserrat Arias på barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås är ansvarig för Läskampen där tävlingsmomentet mest är en morot.

– Vi vill att barnen ska hitta  ha den lugn och ro som man får när man läser en bok. Vi vill att barnen ska lära sig att vara med sig själva och gå in i texten eller illustrationerna, säger hon.