Klart för dubbla filer mellan Västerås och Sagån

1:21 min

Idag invigs nya E18 mellan Västerås och Sagån. Ombyggnationen har inneburit ett pressat trafikläge under ett och ett halvt år med mötande trafik, köer, begränsad framkomlighet och irriterade bilister. 

Trots problemen tycker Barbro Ottestam, biträdande chef på trafikpolisen i Västmanland, att ombyggnationen har fungerat ganska bra:

– Det har inte varit mer olyckor än vanligt. Men det är alltid problem när man har mötande trafik, det blir en annan trafiksituation.

– Folk är vanedjur som kanske arbetspendlar till Stockholm och blir stressade av att behöva köra i 70 istället för i 120. Så de olyckor som sker vid ombyggnationer är ofta förarfel, säger Barbro Ottestam.

Trots sådana risker har det alltså inte varit fler trafikolyckor. I slutet av maj inträffade en svår dödsolycka då en personbil frontalkrockade med en lastbil, men orsaken ska inte ha haft något med ombyggnationen att göra.

Att E18 nu blir dubbelfilig i båda körriktningarna hela vägen brukar vanligtvis innebära färre trafikolyckor.

Men blickar man längre österut på E18 så finns det ett orosmoln.

– På den delen av E18 österut mot Enköping som blev klar tidigare, där har det varit ganska olycksdrabbat. Men vi hoppas ju att nya E18 ska bli bra och säker som det normalt brukar bli, säger Barbro Ottestam, trafikpolisen Västmanland.