Åklagare ger sig efter nya tv-pirater

1:31 min

Sedan i somras är det olagligt att ta emot piratsändningar från betalkanaler. Nu ska de första fallen mot misstänkta pirat-tv-kunder utredas.

-- Tidigare har vi inte kunnat vidta några åtgärder mot kunderna, mer än att kanske hålla förhör för att styrka själva huvudbrottet mot den som driver nätverket, Henrik Rasmusson som är kammaråklagare och driver sådana här cardsharing fall.

– Men nu kommer man, i de fall det går att identifiera kunderna i nätverket, kunna utreda och få dem också dömda för brott, säger han.

Många vill inte betala för att titta på betal-tv från bland annat Canal digital och Viasat. De väljer istället att skaffa en pirat-tv utrustning, det vill säga en avkodare som kan göra så att man ser betal-tv kanalernas program utan att betala.

Men i somras ändrades lagen. Nu kan inte bara den som delar ut pirat-tv-koderna straffas, utan också kunderna i nätverket. 

Efter lagändringen har åklagarna nu bevis mot misstänkta kunder.

– Jag är ganska säker på att man även från tv-bolagens sida vill att även kunder, i viss utsträckning, ska utredas och straffas, säger Henrik Rasmusson.

Trots att straffet bara ligger på bötesnivå, vilket inte räcker för att få göra husrannsakan hos misstänkta kunder, tror Henrik Rasmusson att bevisningen kan hämtas in på annat sätt.

Det skulle vara i en utredning mot den som begått huvudbrottet, att dela med sig av pirat-tv koderna.

– En gissning är att vi kommer att välja ut ett tiotal eller så, för att få prövat exakt hur deras ansvar ser ut, och vilket straff domstolen tycker är rimligt för en kund, säger Henrik Rasmusson.