Vad tycker du om konstkuppen?

5:58 min

En två ton tung konstkupp genomfördes i går kväll i Falkenberg. Det maskerade konstnärsgänget Czon och Underground lät hissa ner en stor betongskulptur från en lastbil.

Konstverket placerades vid Tullbrons södra fäste och är tänkt att vara legendens Ätrajungfru, säger Czon själv.

Ett 30-tal åskådare hade samlats i centrum och klockan sju på kvällen vandrade de över Tullbron till dess södra fäste, vid ruinen av Falkenbergshus. Där väntade ett sällskap maskerade kvinnor och en maskerad man. Det var Czon och kollektivet Underground.

En lastbil rullade in och med en lyftkran hissades en skulptur ned som föreställde en kvinna i naturlig storlek och med ett blått hårsvall. Den skall föreställa den legendariska Ätrajungfrun.

Skulpturen i sandfärgad betong är gjord av sand från Skrea strand. Den väger två ton och är placerad på en rejäl bottenplatta. På den står också tuppen som ledsagade Ätrajungfrun när hon vaktade skatten, enligt sägen. Nu står skulpturen mitt på gräsmattan på landfästet söder om Tullbron.

Czon är täcknamnet för konstnären som gjort flera tidigare konstaktioner, senast på Mjellby konstmuseum i samband med vernissaget för utställningen Woman.