Ljusare arbetsmarknad visar nya siffror

1:46 min

Det blir långsamt bättre och bättre på arbetsmarknaden. Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen nu på morgonen var 371 000 arbetslösa i september, det är 31 000 färre än för ett år sedan.

– Minskningen är kraftigare bland ungdomar än bland andra grupper, säger Mats Wadman som är analyschef på Arbetsförmedlingen.

Och så går det bättre för kvinnorna än för männen - vad beror det på?

– Det beror framför allt på att den ökade arbetskraftsefterfrågan som vi ser finns inom den privata och offentliga tjänstesektorn, och där jobbar ju flest kvinnor.

I ganska precis ett år nu har de arbetslösa blivit färre, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Omkring 20 000 färre kvinnor är inskrivna nu jämfört med för ett år sedan, bland män är minskningen cirka 10 000.

Fler arbetsgivare anmäler också lediga jobb till Arbetsförmedlingen. 69 000 platser anmäldes i september, en ökning med 20 000 på ett år. Det förklaras främst av fler lediga jobb inom handel, vård och omsorg, men Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman är försiktig i tolkningen:

– Det är ofta kanske korta timanställningar, någon timme då och då i form att man till exempel ska demonstrera något i livsmedelsbutiker eller något event, så vi måste nog titta närmare på hur det reella behovet av arbetskraft egentligen ser ut bakom de här platserna.

Det har ju skett ett regeringsskifte - vad är det för arbetsmarknadsläge som den rödgröna regeringen tillträder i?

– En bred uppgång, men frågan är hur kraftig den blir.

Vilka är de stora utmaningarna?

– Det blir naturligtvis för de som är långtidsarbetslösa, de som har en låg utbildning och också ungdomsarbetslösheten, säger Mats Wadman.

Ja, det är fortfarande stora skillnader i vilka som får jobb. Gruppen som varit arbetslösa mindre än sex månader har minskat med 19 000 personer på ett år medan de långtidsarbetslösa som gått utan jobb i 12 månader eller mer har blivit 5 000 färre.