Knallgula gummistövlar när ESS-bygget firades

Igår firades starten på bygget av den nya stora forskningsanläggningen ESS i Lund. Det är ett bygge av en stor accelerator där forskare från olika länder ska kunna undersöka allt från nya material till proteiner i kroppen med hjälp av neutronspridning.

– Det är en lång resa och det är fantastiskt härligt när det verkligen blir något så här påtagligt, säger Lars Börjesson som är materialprofessor i Lund och ordförande i ESS styrkommitté. Dels ser vi att saker pågår på sajten och så har vi nått partnerskap och börjat kontstruera ordentligt, det är fantastiskt!

På den vidsträckta leråkern utanför Lund som ska hysa en toppmodern forskningsanläggning om några år börjar man nu se byggbaracker och tillplattade vägar i leran. Och en rad flaggstänger, den här dagen med de 17 partnerländernas fanor vajande.

Lars Börjesson var en i en lång raden av välklädda representanter för ESS partnerländer som iförda knallgula gummistövlar stod på kö för att lägga var sin sten till ett pussel som blev till ett litet monument över byggstarten.

Med och pusslade var också projektets vetenskapliga chef Dimitri Argyriou som gärna talar om den breda användning forskningen kommer att få av ESS.
– Det handlar om att utveckla nya material för industrin som kan få betydelse för vardagen, men också materialforskning på mer grundläggande akademisk nivå som kan få betydelse för nya upptäckter och användningsområden i framtiden, säger Dimitri Argyriou.