Klart vilka som ska styra Västerås

8:48 min

I dag presenterade Socialdemokraten Anders Teljebäck den nya majoriteten som ska styra Västerås. Det blir ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Vad tycker du om den här kvartetten? Kommer de fyra partierna att kunna hålla ihop hela mandatperioden? Kommentera gärna.

Anders Teljebäck berättar varför det blev samarbete med just de här partierna:

– Vi tittade på valresultatet och ville ha en majoritet i fullmäktige och det kan vi få med de här partierna. Men sen finns det en samhörighet mellan de här partierna, vi har en folkrörelsebakgrund alla partier.

Det blir alltså ett blocköverskridande styre i Västerås under de kommande fyra åren. Varken de rödgröna eller den borgerliga alliansen fick egen majoritet i kommunfullmäktigevalet.

Sverigedemokraterna gick framåt i valet och skulle ha fått en vågmästarroll om något av blocken hade valt att styra i minoritet. Socialdemokraternas Anders Teljebäck har tidigare sagt att han inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det nya samarbetet med Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ger med minsta möjliga marginal en majoritet i kommunfullmäktige.