"Örnsköldsvik borde statistiskt sett ha 23 miljoner invånare"

1:20 min

Hockey night in Canada heter världens mest anrika och respekterade program när det handlar om ishockey. Radiosändningarna startade redan 1931 och från 1952 sänds programmet i TV. Ett TV-team från Kanada besökte Örnsköldsvik för att försöka ta reda på hur det är möjligt att så många som 24 spelare från stan har blivit NHL-spelare. 

Enligt  reportern Steven Brown så skulle Örnsköldsvik statistiskt sett ha 23 miljoner invånare, med tanke på antalet NHL-spelare.

– Jag vet inte om vi kommer hitta kärnan och svaret på varför så många NHL-spelare kommer just härifrån. Men stan påminer om en Kanadensisk småstad som har tagit fram många hockeytalanger, men så många som Övik har producerat är fullständigt unikt. Hela stan andas en identitet som heter hockey och vad som är utmärkande för Örnsköldsvik är att de stora stjärnorna efter karriären återvänder tillbaka hit.

Om Steven Brown hittar svaret på Örnsköldsviks unika förutsättningar får vi se i Hockey night in Canada senare i höst.

Anledningen till TV-teamets besök är att Peter Forsberg om en månad ska väljas in i det finaste som finns för hockeyspelare. Hockey Hall of Fame i Toronto.