Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi

1:17 min

Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi får Nobels fredspris 2014. Det meddelade Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland klockan 11 i Oslo.

Nobels fredspris delas i år av två personer. Dels den 17-åriga pakistanskan Malala Yousafzai, dels Kailash Satyarthi från Indien, som i decennier har kämpat mot barnarbete.

De får priset för sin kamp mot förtryck av barn och ungdomar, och för alla barns rätt till utbildning.

"Barn måste få gå i skolan och inte bli ekonomiskt utnyttjade", står det i prismotiveringen.

– Nobelkommittén ser det som en viktig punkt att en hindu och en muslim, en indisk och en pakistansk , går med i en gemensam kamp för utbildning och mot extremism, sade Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland under presskonferensen. 

Malala Yousafzai är bara 17 år, vilket gör henne till den yngsta fredspristagaren någonsin. Enligt NRK befann sig Malala i skolan när hon fick beskedet. Hon sade då att hon vill vänta till efter skoldagens slut med att kommentera priset. Detta väntas ske vid 17.30.

För två år sedan blev hon skjuten i huvudet av pakistanska talibaner, som inte accepterade hennes uppmärksammade kamp för flickors utbildning. 

Till en början såg hon ut att inte överleva, men det gjorde hon. I dag bor Malala Yousafzai i Storbritannien.

– Det blev ju ett delat pris. Malala Yousafzai är ju en redan världskänd 17-åring, en global symbol för kampen för flickors rätt att gå i skola, känd för sitt mod, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.

Den andre pristagaren, Kailash Satyarthi, är en indisk barnrättsaktivist. Den 15 juni 2004 misshandlades Kailash Satyarthi och några andra barnrättsaktivister i Uttar Pradesh i Indien när de försöker befria barnslavar som hålls fångna på en cirkus. Tre dagar senare inledde han en hungerstrejk för att få loss de barn som fortfarande hölls kvar.

– Det är en ära för alla barn som lider under slaveri, barnarbete och trafficking, säger Kailash Satyarthi till tv-kanalen CNN-IBN.

Ekots Asienkorrespondent Margita Boström säger att Kailash Satyarthis organisation har lyckats befria 80 000 barn som befunnit sig i olika former av slavarbete.

– Han har också kampanjat över hela världen om sociala frågor för barn. Dessutom har han grundat ett märke som garanterade att mattor som gjordes i Indien inte gjordes av barnhänder, säger Margita Boström.

År 2007 lyckades Kailash Satyarthi och hans grupp Global March få polisen i södra New Delhi att utföra en räd mot en textilfabrik utanför New Delhi, som anställt omkring 100 barnarbetare. 

Malala Yousafzai var en av storfavoriterna till att få fredspriset redan i fjol.

Det har funnits en debatt om att hon kan vara för ung för att få ett så tungt pris, men det argumentet har inte bitit på Nobelkommittén.

– Vår utgångspunkt har varit att ta fram den unga som står fram med så klar stämma och den lite äldre som har arbetat i åratal för att bli av med barnarbete och för barns rättigheter, säger Torbjörn Jagland, ordförande i Nobelkommittén.