
Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi
Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi får Nobels fredspris 2014. Det meddelade Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland klockan 11 i Oslo.
Nobels fredspris delas i år av två personer. Dels den 17-åriga pakistanskan Malala Yousafzai, dels Kailash Satyarthi från Indien, som i decennier har kämpat mot barnarbete.
De får priset för sin kamp mot förtryck av barn och ungdomar, och för alla barns rätt till utbildning.
"Barn måste få gå i skolan och inte bli ekonomiskt utnyttjade", står det i prismotiveringen.
– Nobelkommittén ser det som en viktig punkt att en hindu och en muslim, en indisk och en pakistansk , går med i en gemensam kamp för utbildning och mot extremism, sade Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland under presskonferensen.
Malala Yousafzai är bara 17 år, vilket gör henne till den yngsta fredspristagaren någonsin. Enligt NRK befann sig Malala i skolan när hon fick beskedet. Hon sade då att hon vill vänta till efter skoldagens slut med att kommentera priset. Detta väntas ske vid 17.30.
För två år sedan blev hon skjuten i huvudet av pakistanska talibaner, som inte accepterade hennes uppmärksammade kamp för flickors utbildning.
Till en början såg hon ut att inte överleva, men det gjorde hon. I dag bor Malala Yousafzai i Storbritannien.
– Det blev ju ett delat pris. Malala Yousafzai är ju en redan världskänd 17-åring, en global symbol för kampen för flickors rätt att gå i skola, känd för sitt mod, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.
Den andre pristagaren, Kailash Satyarthi, är en indisk barnrättsaktivist. Den 15 juni 2004 misshandlades Kailash Satyarthi och några andra barnrättsaktivister i Uttar Pradesh i Indien när de försöker befria barnslavar som hålls fångna på en cirkus. Tre dagar senare inledde han en hungerstrejk för att få loss de barn som fortfarande hölls kvar.
– Det är en ära för alla barn som lider under slaveri, barnarbete och trafficking, säger Kailash Satyarthi till tv-kanalen CNN-IBN.
Ekots Asienkorrespondent Margita Boström säger att Kailash Satyarthis organisation har lyckats befria 80 000 barn som befunnit sig i olika former av slavarbete.
– Han har också kampanjat över hela världen om sociala frågor för barn. Dessutom har han grundat ett märke som garanterade att mattor som gjordes i Indien inte gjordes av barnhänder, säger Margita Boström.
År 2007 lyckades Kailash Satyarthi och hans grupp Global March få polisen i södra New Delhi att utföra en räd mot en textilfabrik utanför New Delhi, som anställt omkring 100 barnarbetare.
Malala Yousafzai var en av storfavoriterna till att få fredspriset redan i fjol.
Det har funnits en debatt om att hon kan vara för ung för att få ett så tungt pris, men det argumentet har inte bitit på Nobelkommittén.
– Vår utgångspunkt har varit att ta fram den unga som står fram med så klar stämma och den lite äldre som har arbetat i åratal för att bli av med barnarbete och för barns rättigheter, säger Torbjörn Jagland, ordförande i Nobelkommittén.
Motivering för Nobels fredspris 2014
Den norska Nobelkommittén har beslutat att Nobels fredspris för 2014 ska tilldelas Kailash Satyarthi och Malala Yousafzay för deras kamp mot förtryck av barn och ungdomar, och för alla barns rätt till utbildning.
Barn ska gå i skolan, inte utnyttjas för ekonomiska ändamål. I världens fattiga länder är 60 procent av befolkningen i dag under 25 år. Det är en förutsättning för en fredlig utveckling globalt att barn och ungas rättigheter respekteras. Särskilt i konfliktområden bidrar övergrepp mot barn till att konflikter förs vidare genom generationer.
Med stort personligt mod har Kailash Satyarthi, i traditionen från Gandhi, lett olika former av protester och demonstrationer, alla fredliga, för att sätta fokus på grovt utnyttjande av barn för ekonomisk vinning. Han har också bidragit till utvecklingen av centrala internationella konventioner om barns rättigheter.
Malala Yousafzay har, trots sin unga ålder, i flera år kämpat för flickors rätt till utbildning och har med sitt exempel visat att också barn och unga kan bidra till att förbättra sin egen situation. Hon har gjort detta under de farligaste förhållanden. Genom sin hjältemodiga kamp har hon blivit en ledande röst för flickors rätt till utbildning.
Nobelkommittén ser en viktig poäng i att en hindu och en muslim, en indier och en pakistanier, möts i en gemensam kamp för utbildning och mot extremism. Många andra personer och institutioner i det internationella samhället har också bidragit. Det är beräknat att det i dag finns 168 miljoner barnarbetare runt om i världen. Under 2000 var siffran 78 miljoner högre. Världen har kommit närmare målet om ett avskaffande av barnarbete.
Kampen mot förtryck och för barn och ungas rättigheter bidrar till realiseringen av "broderskap mellan nationerna", som Alfred Nobel skriver i sitt testamente som ett av kriterierna för Nobels fredspris.
Oslo, 10 oktober 2014