Porrklubbsskandalen som skakade Metall

1:52 min

Det är nu 10 år sedan skandalen på Metalls avdelning 112 i Trollhättan briserade. Sexleksaker och spritorgier var ingredienser i en härva som gav eko i hela landet.

Ryktena hade surrat en tid att Metalls avdelningsstyrelse och ombudsmännen hade varit ute på äventyr som inte tålde att synas i sömmarna.

Så en fredagseftermiddag i oktober 2004 ringde P4 Väst runt till ombudsmännen för att höra hur det var – då en av dem lade allt på bordet och berättade vad som hänt.

Det handlade bland annat om resor till Köpenhamn med besök på porrklubbarna Maxim och Kakadu där Metallavdelningen betalade för allt från inträde till spritnotan.

Samma sak hände på en resa till Belgien där ett porrklubbsbesök gick loss på 50 000 kronor.

Vid det tillfället köptes också en dildo för medlemmarnas pengar, som skulle vara en rolig och passande present till någon av deltagarna.

Och allt betalades med Metallavdelningens kontokort.

Men det gick också ganska vilt till när de träffades på hemmaplan. Avdelning 112 bjöd frikostigt på sprit och taxiresor, och på hotellövernattningar även om det inte var så långt hem för en del deltagare.

Det slutade med att fyra ombudsmän fick lämna sina tjänster och krav på att en del av utgifterna skulle betalas tillbaka.

Uppmärksamheten blev så stor att i stort sett varje fackförbund fick se över sina regler för representation.

Och avdelning 112 i Trollhättan, som senare gick ihop med industrifacket och bildade IF Metall, fick en helt ny policy för utlandsresor och alkohol, berättar Leif Håkansson som började som ombudsman på IF Metall ett år efter avslöjandet.

– Vi kan efter beslut i arbetsutskottet, när vi har gäster, bjuda på vin till maten eller öl till maten och man kan också få ett glas före maten, men det finns inte möjlighet att dricka starksprit i avdelningens verksamhet idag. Och vi har inga andra regler när vi reser utomlands än vi har i vår verksamhet hemma, säger Leif Håkansson.