Fredspristagaren Malala Yousafzai: Priset hjälper mig inte på proven

1:46 min

Pressen fick snällt vänta på årets fredspristagare. 17-åriga Malala Yousafzai, som tilldelas priset för sin kamp för alla barns rätt till utbildning, ville avsluta sin skoldag innan hon pratade med pressen.

Malala Yousafzai var mitt upp i en kemilektion när nobelpriset tillkännagavs. En kvart senare hade hon hunnit bli helt säker på att hon inte hade fått priset.

– Men plötsligt kom en av mina lärare in i klassrummet och sade ”jag har något viktigt att berätta för dig” och jag blev totalt överraskad när hon gratulerade mig till att ha vunnit Nobelpriset, sade Malala Yousafzai på presskonferensen i Birmingham.

Men för den unga nobelpristagaren var det inte aktuellt att lämna skolan bara för att hon hade vunnit Nobelpriset. Istället fortsatte hon med fysik- och engelskalektioner.

– Priset kommer inte att hjälpa mig på mina prov, sade Malala Yousafzai.

Hon berättade att hon kände sig hedrad att få Nobels fredspris.

– Det är svår att förklara sina känslor ibland men jag kände mig starkare och modigare. Det här är inte bara en bit metall utan en uppmuntran för mig att fortsätta och tro på mig själv, sade Malala.

Malala Yousafzais kamp för alla barns rätt till skolgång tog sin början i Swatdalen i Pakistan, där hon är född. Som 11-åring bloggade hon för BBC om situationen som flicka under talibanstyret, som nekade flickor skolgång.

Bloggandet fick tragiska flöjder. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvudet när hon var på väg hem med en skolbuss, något som Talibanerna tog på sig. Men för Malala Yousafzai var tystnad inte ett alternativ.

– Jag hade två alternativ. Det första var att inte prata och vänta på att bli dödad. Det andra var att höja rösten och sen bli dödad. Jag valde det andra alternativet, sade hon på presskonferensen.

Hon hoppas att hennes val ska  inspirera andra.

– Genom att berätta min historia vill jag säga till barn över hela världen att de ska stå upp för sina rättigheter och inte vänta på någon annan.

Malala Yousafzai delar priset med den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi. På presskonferensen berättade Malala Yousafzai de båda hade talat med varandra i telefon och bestämt sig för att försöka bygga upp en stark relation mellan Indien och Paksitan.

Hon bad också de båda ländernas premiärministrar att följa med till Oslo för att delta i prisceremonin.

– Jag vill att vi ska ha en bra dialog mellan länderna, att vi ska tänka framsteg och utveckling istället för att slåss, sade Malala Yousafzai.

Nobelpristagaren tackade också sina föräldrar, särskilt sin pappa.

– Han klippte inte mina vingar. Han visade att en flicka inte är menad att vara slav. Hon är inte bara en mamma, en syster eller en fru. En flicka ska ha en identitet och hon har samma rättigheter som en pojke, sade Malala Yousafzai.