Smutsigt maktspel bakom Juholts fall

3:09 min

Det var ett hårt och smutsigt maktspel fullt av intriger och hämnd när Socialdemokraterna avsatte sin dåvarande partiledare Håkan Juholt i januari 2012. Bland annat ska partisekreteraren Carin Jämtin ha kallat högsta partiledningen till ett möte som Juholt inte fick reda på. Det hela avslöjas i en ny bok som kommer ut på måndag.

Den som skrivit boken är Daniel Suhonen, författare och mångårig SSU-are och Socialdemokrat, fanns med i det turbulenta spelet runt Juholt.

– Det var en hård intern maktstrid. Fulspel och konspitationer förde bort Juholt från makten, berättar Suhonen.

Ett uppseendeväckande påstående i boken, ett avsnitt som återgetts av Dagens Nyheter och Aftonbladet, är att partisekreteraren Carin Jämtin kallade till ett möte i oktober 2011 med verkställande utskottet, partiets högsta organ.

Men Juholt fick inte vara med, han fick inte ens reda på mötet. Han skickades till en kursgård för att förbereda sig för en TV-debatt, enligt Suhonen. På detta möte diskuterades att avsätta Håkan Juholt. Författaren är säker på sina uppgifter.

– Jag har gjort mellan 120 och 140 intervjuer. Jag har ett oerhört digert och helt unikt källmaterial, säger han.

Men vid oktobermötet lyckades inte partitopparna med det som Suhonen säger att de var ute efter, nämligen Juholts snabba avhopp från partiledaruppdraget. Det skedde först några månader senare, i januari 2012.

Under hela denna affär stod Daniel Suhonen Juholt nära och samarbetade med honom. Men han förnekar att hans bok skulle vara en partsinlaga och att han avslöjat anonyma källor när han namngett vad ledningen sagt och gjort.

– Detta är ju makthavare, människor som vill bli premiärministrar och ministrar. De vill leda ett parti, de vill leda ett land och beter sig på ett fullständigt otillbörligt sätt mot varandra, säger Suhonen.

Nuvarande partiledaren Stefan Löfven vill inte kommentera Daniel Suhonens bok eftersom han inte har läst den. Men han sade så här om Juholtaffären i TV 4:s Nyhetsmorgon i morse:

– Det  blev så som det kunde bli, så att säga. Det är svårt att regissera och recensera allt i detalj och hur alla steg sköttes. Jag får läsa den där boken först och se vad som beskrivs där.

Håkan Juholt-affären var en av partiet största kriser, säger professorn i statsvetenskap, socialdemokraten Ulf Bjereld. Han har inte läst boken än, men har haft upprepad kontakt med författaren Daniel Suhonen.

– Så många människor agerade nästan i panik och säger och gör saker som i många fall också bidrog till att förvärra händelseutvecklingen. Så det var svåra dagar för partiet och uttryck för en väldigt djup partikris, säger Bjereld.

Inom socialdemokratin finns olika viljor. Ulf Bjerled talar om en koalition mellan olika grupper och intressenter, med socialdemokrater som står mer till vänster eller höger - något som kan innebära problem.

– När grupperingarna i en koalition plötsligt börjar bråka med varandra och det brister i fogarna så kan det utlösa den typen av händelser som skildras i Suhonens bok, säger Ulf Bjereld.

Det var mycket hemlighetsmakeri kring valet av Håkan Juholt som partiledare, säger Ulf Bjereld. Många visste knappt vem han var och förslaget diskuterades inte tillräckligt. Och enligt Bjereld borde arbetssättet borde göras om.

– Socialdemokratins organisationsform, sättet som socialdemokraterna organiserar sitt partiarbete, det är förlegat, det är gammalmodigt, säger han.