Barn och unga drabbas när budget bantas

2:03 min

Barn som har problem hemma kan drabbas när det ska göras neddragningar på Socialtjänsten i Uppsala kommun. Det menar anställda på avdelning Råd och Stöd där det ska tas bort 15 miljoner kronor nästa år.

Elin Lundberg är en av de familjebehandlare som tror att neddragningen påverkar unga med olika sorters problem:

– Det drabbar barn och ungdomar som använder droger, mår dåligt, blir mobbade eller som har problem hemma med sina föräldrar. De skär man ner på, säger socionomen Elin Lundberg.

Hon tar emot både familjer och enskilda ungdomar för att hjälpa dem med olika sorters problem.

Nästa år ska hon och kollegorna på Råd och stöd i Uppsala kommun hjälpa fler personer. Men med mindre resurser. En fjärdedel av budgeten tas bort. Så ser beställningen ut från politikerna i Socialnämnden.

När färre anställda ska ta emot fler är farhågan att de som söker hjälp kommer få färre besök. Men för ungdomar i nöd kan det behövas fler besök eftersom de under de första samtalen kanske bedömer om de ska våga berätta om hemska saker de varit med om, säger Elin Lundberg:

– De som vi absolut vill nå kanske inte hinner berätta om det svåra, och då inte heller hinna få hjälp, om vi ska kasta ut dem efter 4-5 gånger, säger Elin Lundberg.

Nu har Uppsala kommun fått en ny politisk majoritet - och det är oklart vad de rödgröna partierna på väg in vill. Men den avgående ordföranden för Socialnämnden - Folkpartiets Anders A Aronsson - säger att pengarna som blir kvar efter neddragningen ska räcka så att undomar som söker hjälp inte ska få färre besök:

– Det borde inte finnas någon sån risk. Eftersom vi har räknat på det här, och det blir ganska många timmar. Att ett fall kan ta flera träffar än bara en har vi med i beräkningen, säger Anders A Aronsson (FP).

Beställningen säger ju att ni ska bli effektivare. Är ni ineffektiva i dag?

– Nej, jag tycker det är rena förolämpningen att säga så. Jag tycker absolut inte att vi är ineffektiva, säger familjebehandlaren Elin Lundberg.