Finland kräver förklaring efter Aranda-incidenten

1:55 min

Finland kräver i dag en förklaring av Ryssland efter störningen av forskningsfartyget Aranda. Vid två tillfällen under augusti och september har rysk militär närmat sig ett finskt forskningsfartyg med svenska forskare från SMHI ombord, i Östersjön öster om Gotland.

Satu af Ursin, kapten på Aranda, berättar hur det plötsligt dök upp en helikopter ovanför fartyget.

– När helikoptern kom närmre såg vi att det var en rysk helikopter. De höll sig där ovanför oss i kanske fem minuter.

Vad tänkte du?

– Jag tänkte väl. Vad gör de här? Eller vad vill de? Det var väl vad de flesta tänkte. Vi bara undrade varför. Varför vi var så intressanta, säger Satu af Ursin.

Kaptenen berättar om hur helikoptern återvände och hovrade en andra gång över fartyget och sedan försvann igen. Kort därefter dök ett större ryskt militärt fartyg upp med samma kurs som Aranda och passerade förbi. På däck stod helikoptern.

– Precis vid vår sida där då så gick det något larm där på fartyget. Då kom alle man på däck, så att säga. Alla stod liksom och tittade på oss. Och så körde det här fartyget bara iväg, säger Sat af Ursin.

Det här var andra gången som SMHI:s expedition i östra Östersjön stördes. Första gången i början av augusti i år, uppmanade ryska krigsfartyg Aranda via radio att ändra kurs. Då fanns också en u-båt i närheten enligt Arandas besättning.

Den finske statsministern Alexander Stubb sade på söndagen i en intervju med finska YLE att den här typen av händelser är otrevliga och att det är viktigt att fallen utreds.

– Försvarsmakten utreder fall som dessa, konstaterade Stubb i intervjun.

Han sade också att han nu anser att Ryssland måste förklara sig kring vad som har hänt.

SMHI har samlat vattenprov i Östersjön i samarbete med finska institutioner i många år utan att störas av rysk militär.

De båda incidenterna inträffade på internationellt vatten och i åtminstone den senare räknas inte formellt som ett brott mot luftrum eller sjöregler eftersom det ryska fartyget höll sig på sin kant och inte försökte korsa Arandas kurs eller på något annat vis stoppa henne.

Den finska motsvarigheten till Naturvårdsverket skickade i förra veckan en rapport till finska försvaret och regeringen.

Det svenska försvarets presstjänst säger till Ekot att de betraktar det som hänt som en finsk angelägenhet eftersom det handlade om ett finskt statsfartyg.

SMHI är angeläget om säkerheten för sina anställda forskare och ledningen har tagit kontakter med svensk militär och regering. De ska nu överväga hur de i fortsättningen ska göra insamlingsresorna. I slutet av oktober ska fartyget, helt enligt plan, åka ut på en ny runda i Östersjön för att samla prover, men det är ännu inte klart om den kommer att gå den vanliga rutten.