Minoritet vill styra Knivsta

1:22 min

Allianspartierna vill styra Knivsta kommun genom ett minoritetsstyre de närmaste fyra åren. Det har partierna nu kommit överens om.

Den förra mandatperioden styrde allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet och Knivsta.nu. De hade kunnat bilda en majoritet även nu, men det gnisslades en hel del mellan moderaterna och Knivsta.Nu före valet.

Direkt efter valet höll flera partier dörrarna öppna åt olika håll - men nu har Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet alltså kommit överens om att försöka få fullmäktiges stöd för ett minoritetsstyre.De fyra partierna får 15 av fullmäktiges 31 mandat.

Socialdemokraterna har också jobbat på att få ihop en majoritet. S, V och MP skulle med Knivsta.Nu få ihop 14 mandat, ett mindre än allianspartierna.

Inget parti har tidigare sagt sig vara beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Om kommunfullmäktige godkänner ett alliansminoritetsstyre i Knivsta så säger de fyra partierna  att ett av deras främsta mål är att minska barngrupperna under mandatperioden - något som de menar att de kommer att behöva prioritera hårt i andra verksamheter för att klara.