Klimakteriet får egen dag på lördag

1:21 min

Trots att det drabbar alla kvinnor och har gjort så i tusentals år pratas det väldigt lite om klimakteriet. Det vill Katharina Johansson och Malin Clausson ändra på - med en app med berättelser och en klimakteriefest på Världskulturmuséet.

Malin Clausson och Katharina Johansson som skrivit en digital bok om klimakteriet, alltså kvinnans övergångsålder.

De tycker kunskapen om klimakteriet och hur det yttrar sig är för låg inom bland annat sjukvården.

– Det frågas inte ens hos gynekologen om man kanske är i klimakteriet. Det var lite därför som vi kände att den här boken behövs, säger Katharina Johansson.

Det verkar alldeles märkligt.

– Det är väl så att ingen direkt är expert på klimakteriet , konstaterar Malin Clausson. Man är ju expert på så många olika områden och symptomen för klimakteriet yttrar sig på så många olika sätt. Du söker kanske för att du är deprimerad eller för att du ha hjärtklappning. Det är får som vet att klimakteriet ofta börjar med hjärtklappning.

Så det är egentligen en svår diagnos att ställa?

– Ja. Naturligtvis finns kunskapen inom kvinnosjukvården. Om man börjar nysta i det kan man ju komma fram till att besvären beror på att bland annat äggproduktionen har börjat minska. Då får man ju hjälp.

Men varför ser det ut såhär?

– Det är skambelagt och pinsamt att vara i klimakteriet . Det är fortfarande lite tabubelagt, säger Malin Clausson.

Men varför är det så år 2014?

– Ja det gör vi, men vi lever även i ett samhälle som talar om för oss att vi ska vara evigt unga och vackra. Det här hör ju till åldrandet . Det är en ny period i livet. Puberteten talar man om. Då blommar man och ska ut i livet. Där här är en andra pubertet som kan vara lika omvälvande som den första, säger Malin Clausson.

– Den första lär vi oss förhoppningsvis om i skolan innan vi är i den eller när vi är i den åldern, men vem läser något om klimakteriet, säger Malin Clausson.