Lööf: Andersson orkar inte ta ansvar för statens finanser

1:24 min

Finansminister Magdalena Andersson sa i dag att statens finanser är i så dåligt skick att överskottsmålet inte kommer att kunna nås under den här mandatperioden. Kritiken från oppositionen av regeringens bedömning av det ekonomiska läget lät inte vänta på sig.

– Vi borde ju kunna överens om att svensk ekonomi är den som har klarat de senaste åren bättre än de allra flesta och att det är viktigt att bygga vidare på det, säger Anna Kinberg Batra som är Moderaternas ekonomiska-politiska talesperson. 

– I stället överger Magdalena Andersson överskottsmålet som är en av hörnstenarna i det ramverk som har gett Sverige så starka statsfinanser.

Både Moderaterna och Centerpartiet menar att de delar bilden av det ekonomiska läget i omvärlden men inte drar samma slutsatser för vilka konsekvenser det får för den svenska ekonomin.

– Bilden är ju liknande, det som Magdalena Andersson presenterade i dag vad gäller siffror av svensk utveckling är detsamma som Alliansen presenterade i somras på Harpsund, säger Centerledaren Annie Lööf.

– Men det som skiljer åt är att Magdalena Andersson inte orkar ta steget till en ansvarsfull ekonomisk politik som krävs för att nå överskottsmålet på 1 procent till 2018. I stället väljer hon att sänka det målet.

Både Centerpartiet och Moderaterna är också kritiska mot att regeringen nu backar från att nå överskottsmålet i statsfinanserna till 2018, utan skjuter på det ett par år.

– Centerpartiet och Socialdemokraterna införde tillsammans överskottsmålet efter 90-talskrisen för att garantera stabilitet i svensk ekonomi. I dag har Socialdemokraterna kastat detta överbord för att slippa ta ansvar för statens finanser, säger Annie Lööf.