Meningslös jakt på G-punkten

2:03 min

G-punkten, en erogen punkt inuti kvinnors slida, sägs vara avgörande för att få vaginal orgasm. Men den finns inte. Det konstaterar italienska forskare som gjort studier med ultraljud under pågående samlag.

– Det finns ingen punkt, ingen knapp att trycka på. Det är en fantasi, säger Emanuelle Jannini, professor i endokrinologi och sexologi vid Tor Vergata-universitetet i Rom. 

Den här fantasin startade 1950 då urologen Ernst Gräfenberg i en anekdotisk studie observerade att det verkade som att kvinnor har en erogen punkt i överdelen av slidan. Den vetenskapligt tveksamma studien plockades upp igen på 1980-talet av sjuksköterskan Beverly Whipple som skrev den storsäljande populärvetenskapliga boken ”The G-spot”, som gjorde G-punkten till ett etablerat faktum. Det gäller bara att hitta den.

Men det har inte varit helt lätt. I undersökningar har upp till 4 av 5 kvinnor sagt att de aldrig fått en vaginal orgasm och många av dem upplever det som ett problem. 

Nu har professor Jannini i sin studie, där ultraljudsbilder över ett pågående samlag har använts, visat att det inte finns någon specifik punkt som stimuleras under vaginal orgasm.

Janninis resultat, som publiceras i tidskriften Nature Reviews Urology, stärks av en stor översiktssstudie ledd av doktor Amichai Kilcevsky som är urolog vid New Haven Hospital i USA. Däremot finns ett mycket komplext område som samverkar vid en orgasm vid penetration: klitoris, dess inre rötter, urinröret* och slidan.

Jannini föreslår därför att man i vetenskapliga sammanhang byter namn från G-punkt till CUV (clitourethrovaginal complex). Genom det skulle man ta bort fokus från den lönlösa jakten på en specifik punkt.

*Rättelse: I en tidigare version av denna webbtext, samt i ljudinslaget i FM och på webben, sades felaktigt att livmodern var en del i detta område, när det egentligen var urinröret som avsågs. Detta på grund av en sammanblandning av de engelska/latinska orden "uterus" (livmoder) och "urethra" (urinrör).

Referens: Emmanuele A. Jannini, et all. Beyond the G-spot- clitourethrovaginal complex anatomy in female orgasm. Nature Reviews Urology. 12 augusti 2014. DOI:10.1038/nrurol.2014.193

Mer om G-punktsmyten hör du i programmet Kropp o Själ idag, klockan 10.03 i P1