Islamistisk organisation försöker värva i Stockholm

2:11 min

Den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir försöker etablera sig i Sverige. Inför valet delade medlemmar ut flygblad i området runt Järvafältet i Stockholm.

Socialdemokraten Salar Rashid är ledare för demokratiprojektet Mitt 127 i Skärholmen som bland annat försökte få fler personer att gå och rösta i valet. Han känner sig oroad över att den antidemokratiska organisationen Hizb ut-Tahrir försöker nå fler.

– Det handlar inte om att tron är farlig, men just de konservativa inslag som finns i den. På något vis är det en grupp som återigen hamnar i ett läge där man vill isolera en grupp människor som redan är isolerade av ekonomiska skäl eller av upplevd utanförskap och så, säger Salar Rashid (S).

Sedan en tid tillbaka finns Hizb ut-Tahrir i Danmark och nu hoppas organisationen på att växa i Sverige också.

I Sverige har organisationen bland annat satsat på en påkostad hemsida, med mängder av välredigerade artiklar på svenska och en Facebook-sida som uppdateras ofta. Dessutom uppmärksammades organisationen inför valet när den delade ut flygblad runt Järvafältet med budskapet att inte gå och rösta eftersom inga människor ska stifta lagar. Det är Guds lag som gäller, enligt Hizb ut-Tahrir.

Hizb ut-Tahrir har åsikter som de flesta muslimer i Sverige tar avstånd från, säger flera imamer och religionsexperter som Sveriges Radio har pratat med. Organisationen har främst synts till i Stockholm men det är oklart hur stor den är i Sverige.

I en förort i Stockholm träffar vi en unga man som varit med i organisationen. Han berättar att organisationen främst försöker värva unga personer till sina möten.

– Det är en vanlig föreläsning där en föreläsare berättar hur en god muslim ska vara, säger han.

Salar Rashid (S) i Skärholmen är oroad över att det finns grupper som uppmanar redan utsatta personer i förorterna att inte gå och rösta.

– I ett system där vi är mer beroende av välfärden än någon annan, och där vi har ett samhälle där pengars värde allt mer får styra, och i ett läge där man är ekonomiskt utsatt, att man då inte förstår att det är enda sättet att få andra  värden att styra samhällsutvecklingen är genom demokrati, att vända ryggen åt demokratin är för mig galet, säger Salar Rashid (S).

Följ #unggranskning i sociala medier.