Nya styret i Västerås väcker reaktioner hos V och KD

5:01 min

Att Socialdemokraterna i Västerås bildar majoritet tillsammans med Miljöpartiet, Centern och Kristdemokraterna, väcker reaktioner hos utestängda Vänsterpartiet men också hos Kristdemokraterna.

I fredags kom beskedet att det blir ett nytt politiskt samarbete i Västerås.

Vänsterpartiet stängs ute från samarbetet och Stig Henriksson från Vänsterpartiets riksstyrelse berättar att han är besviken men han är inte jätteförvånad.

– Vi har noterat att på många håll så har Socialdemokraterna väldigt snabbt avfärdat Vänsterpartiet. Jag är ganska övertygad att man ska underifrån luckra upp alliansen.

Det är inte bara Vänsterpartiet som reagerar på Socialdemokraternas nya samarbete i Västerås, där alltså Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ingår.

Nu går även Kristdemokraterna på länsnivå ut och viftar med den borgerliga flaggan och menar att väljarna måste förstå att KD verkligen är ett borgerligt parti och inget annat. Det säger Maria Lindelöf som är ordförande i Kristdemokraterna i Västmanland. 

– Kristdemokraterna är ett utpräglat borgerligt parti och vi har genom åren haft ett respektfullt och givande samarbete mellan allianspartierna både i landstinget och Västerås.

Hon säger också att partiet ska ta ansvar i ett svårt parlamentariskt läge. Det får dock inte ske på bekostnad av vare sig medlemmarnas eller väljarnas förtroende. Det är viktigt att visa väljarna och medlemmarna att Kristdemokraternas värderingar står fast.