BORÅS

Alla övergångsställen saktar ned stadsbussarna

1:41 min

Zebralagen ställer till problem för busschaufförerna i Borås. Bussarna som kör längs Allégatan måste hela tiden stanna för gångtrafikanter. Något som busschauffören Peter Johansson tycker drar ut på tiden. 

– Trafiksituationen på Allégatan är kass rent ut sagt, säger Peter Johansson.

Klockan är lite efter tre på eftermiddagen när vi kliver på buss sju mot Norrmalm. På resan från Stora torget längs Allégatan passerar bussen nio övergångsställen och sedan en gårdsgata. Enligt tidtabellen ska resan ta två minuter. Det gör den sällan menar Peter Johansson.

– Oftast så är man redan två minuter sen när man kommer till Hötorget, så i det stora i hela är man alltid sen till högskolan. Mycket på grund av trafiken och övergångsställen. 

Det finns förslag om att dra om busslinjerna så att de inte går längs Allégatan, men inget beslut har tagits. Det skulle vara en lösning tycker Peter Johansson, men det största problemet idag menar han är zebralagen som gör att bussarna alltid måste lämna företräde till fotgängarna på övergångsstället. Det är något som både lägger många minuter på resorna och skadar miljön menar han.

– Fotgängarna sparar på miljön men varje gång en bil måste stanna så går den effekten åt spillo. Så ur miljösynpunkt är det helt vansinnigt, säger Peter Johansson.  

Den här nyheten kom från ett publiktips. Har du ett tips du tycker vi skall ta upp?
Ring oss på 033-17 75 45, eller mejla till p4sjuharad@sr.se!