Polisen: 2014 är det mest våldsamma valåret hittills

2:28 min

Större inslag av våld och hot än i tidigare valrörelser. Den slutsatsen drar polisen som nu sammanfattar arbetet kring årets två val. Totalt anmäldes fler än 2 300 brott kopplade till riksdagsvalet och EU-parlamentsvalet.

– Visst kan vi notera ett högre antal, och ett högre antal som också indikerar att vi har haft flera brott den här gången än tidigare valrörelser, säger Johan Grenfors, biträdande rikskriminalchef, till Ekot.

Ni varnade redan i början av året för att det kunde bli en orolig valrörelse, hur blev det jämfört med vad ni hade befarat?

– Vi tycker att våra prognoser och problembilder har stämt väl under valrörelsen, så det här blev ungefär vad vi kunnat förutse.

Enligt polisen anmäldes alltså fler än 2 300 brott kopplade till årets val till riksdagen och EU-parlamentet. Vanligast var skadegörelse, men det handlar också om fler än 280 anmälda fall av våld och fler än 300 hot.

I samband med valen har polisen gjort bedömningar kring fler än 42 000 möten, och även när det gäller möten och demonstrationer har det varit oroligare än tidigare, enligt rikskriminalpolisen.

– Demonstrationerna i sig har varit en utmaning för svensk polis. Det är klart att ytterkantspartierna, och företrädesvis på högersidan, där vi haft demonstrationer och torgmöten och valmöten som krävt en annan uppmärksamhet från polisens sida, säger Johan Grenfors.

Det har framkommit kritik mot polisen under valåret, vad har ni lärt er av det?

– Vi tycker det är viktigt att slå vakt om rätten att demonstrera, vi tycker det är viktigt att arbeta med dialog och kommunikation. Det här är ett förhållningssätt som svensk polis arbetat med under många år, vi känner oss rätt trygga i det och ska fortsätta gå den vägen.

Niklas Åström är stabschef på säkerhetspolisen som hanterar skyddet av den centrala statsledningen. Han vill inte säga hur många av anmälningarna som rör till exempel partiledarna, men sammanfattar valrörelsen på följande vis:

– Vi har bedömt att extremistmiljöerna haft avsikt att störa valrörelsen, och vi är nöjda med att vi förhindrat deras avsikt och tycker att vi hanterat det på ett bra sätt, säger Åström.