SD välkomnar minoritetsstyre i Håbo

1:05 min

Det är bra om Håbo kommun får ett minoritetsstyre i stället för att Socialdemokraterna och Moderaterna samarbetar. Det säger Sverigedemokraternas förstanamn i kommunen, Michael Rubbestad.

Igår stod det klart att Moderaterna lämnat förhandlingarna med Socialdemokraterna om att samarbeta, och i stället kommit överens med Miljöpartiet och de andra allianspartierna om att de vill styra tillsammans - trots att de inte når upp till en majoritet av rösterna.

– Rent spontant tycker vi att det är positivt, inte bara för vår egen del i och med att vi får tillbaka vår vågmästarroll, utan också för väljarnas det, för jag har väldigt svårt att tro att socialdemokratiska och moderata väljare vill att partierna samarbetar, säger Mikael Rubbestad (SD).

Den nya alliansen har inte egen majoritet, utan har arton mandat. Det har också Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Bålstapartiet tillsammans. Har ni några preferenser kring vilka som ska styra?
– I Håbo kommun har det alltid varit så att de flesta partiet är överens vad det gäller sakfrågor, men att det skiljer när det kommer till hur man ska finansiera. Vi är beredda att samtala med båda sidorna.

– Vi räknar med att vi inte bjuds in till något samarbete, utan vi sätter oss ner och tittar på vad som går mest i linje med våra politiska åsikter och vad som är bäst för Håbo kommun, och så kommer vi att agera utifrån det.