Intern kritik mot Vänsterpartiets fokus på vinster i välfärden

2:04 min

Ledande vänsterpartister är öppet kritiska till att Vänsterpartiet i valet fokuserade på en enda fråga: att stoppa vinster i välfärden. Det är en bidragande orsak till att riksdagsvalet gick så dåligt, enligt riksdagsledamoten Jens Holm.

– Jag saknade att Vänsterpartiet lyfte upp andra viktiga frågor med samma kraft som man gjorde med vinstfrågan, säger han.

Och vad är det för viktiga frågor ni borde också fokuserat på?

– Ja, jag hade önskat att Vänsterpartiet hade tryckt mer på klimatfrågan, mer på feminismen, mer på grundläggande rättvisefrågor, sådana frågor man känner igen Vänsterpartiet i.

En välfärd utan vinstintresse var Vänsterpartiets viktigaste fråga i riksdagsvalet. "Inte till salu" stod det på alla valaffischer som sattes upp nationellt. Men valet blev en besvikelse för partiet, som ökade med en tiondels procentenhet till 5,7 procent.

I Vänsterpartiet finns, enligt vad Ekot erfar, ett missnöje med att partiet så ensidigt satsade på en enda fråga. Det var rätt att gå till val på att stoppa vinster i välfärden, men ett parti måste kunna ha flera bollar i luften samtidigt, säger Jens Holm.

– Man kan inte bara syssla med en enda fråga. Jag tror att i längden blir det partiet smalt och ointressant för människor.

Även riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh är kritisk och tycker att Vänsterpartiet också skulle ha lyft frågor som jämställdhet, antirasism och klimat.

– Väljarna har sagt sitt, och då måste vi helt enkelt ta till oss detta.

Wiwi-Anne Johansson, som även hon sitter i riksdagen, sade redan inför valrörelsen att Vänsterpartiet borde bredda sig, och driva ytterligare några frågor, vid sidan av ett förbud för vinster i välfärden.

– Det kändes att vi kunde mycket mer fokusera på rättvisefrågor. Det är inte rättvist, det är inte möjligt, det är inte solidariskt att låta folk bli utfattiga när de blir sjuka och arbetslösa.

Enligt partisekreteraren Aron Etzler var det viktigt att inte göra om misstaget från valet 2010, när Vänsterpartiet uppfattades som det mest otydliga partiet av alla.

Att fokusera på vinster i välfärden var en politiskt prioritering, som har gett utdelning i form av uppgörelsen med regeringen, menar han.

– Det var väldigt länge sedan som Vänsterpartiet hade så mycket inrikespolitiskt inflytande, så jag menar att rent politiskt sett så är det en väldigt stor framgång, säger Aron Etzler.