SF Bio börjar direktsända opera

1:48 min

Livesänd opera på bio har sedan länge varit ett framgångsrecept för Folkets hus och parker. Nu ger sig SF Bio in på samma marknad, genom ett nytt samarbete med Royal Opera House i London.

– Det som är nytt är att det är direktsända föreställningar så publiken är verkligen med när det händer, säger Thomas Runfors, som är informationschef på SF Bio.

Folkets hus och parker har ju länge visat bio framgångsrikt live på bio. Hur ser ni på er satsning ur det perspektivet?

– Det är inte vår ambition att slå dem, vi finns ju inte i samma städer. Vi kompletterar deras utbud, och vi tar ju detta till lite större städer så vi tror det kommer att bli jättebra, säger Thomas Runfors på SF Bio.

Den 27 oktober blir det premiär för SF:s satsning på livesända operaföreställningar. Till en början blir det visningar i Stockholm, Göteborg och Malmö, Västerås och Umeå.

Under våren kommer livesändningarna att utökas till fler städer.

Folkets hus och parker visar sedan 2007 bland annat opera på 170 biografer i landet. Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets hus och parker, verkar inte orolig över konkurrensen. Han tror att publiken kan tjäna på att fler ger sig in på livesändningsmarknaden.

– Vi har generellt den erfarenheten av att ökat utbud och ökad tillgänglighet stimulerar till ökat publikintresse. På det sättet tror vi att publiken totalt sett kan öka, det är ju positivt rent kulturpolitiskt.

– Det som är speciellt med vår verksamhet är ju att vi finns på många småorter och landsbygd och så vidare. Där kommer ju SF inte att dyka upp. De har ju inte den kulturpolitiska ambitionen, säger Gunno Sandahl.