Medborgarförslag om möbeltassar ska minska oljud

1:20 min

Molly Olofsson som går sista året på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby, vill att det sätts möbeltassar på stolarna i hennes klassrum för att minska på oljudet.

Det är när 26 elever samtidigt drar ut sina stolar som Molly Olofsson tvingas hålla för sina öron för att skydda sig från oljudet.

För att få till en ändring har hon nu vänt sig till kommunen och i ett medborgarförslag tycker hon att möbeltassar borde köpas in.

Problem i matsalen
Oljudet i hennes klassrum verkar inte vara unikt på Knut Hahnskolan. Tidigare har det varit liknande problem i matsalen, men där kom man åt ljudnivåerna, bland annat genom att sätta just möbeltassar på stolarna.

Men frågan är om det blir några tassar i det här fallet? Ronny Mattsson, som är skolområdeschef för gymnasiet och vuxenutbildningen i Ronneby ger inte Molly särskilt stort hopp.

– I de här salarna har vi plastgolv och jag upplever inte att ljudnivåerna är särskilt höga, så nej någon förändring blir det knappast i närtid, säger han. 

Bjuder in Mattsson
Ronny Mattsson föreslår istället andra åtgärder som att exempelvis prata med eleverna och upplysa dem om hur störande det kan vara när stolarna dras ut, men Molly Olofsson ger inte upp så lätt.

– Om Ronny Mattsson inte upplever det här som ett problem så kan han komma till vårat klassrum och höra hur det låter när 26 elever drar ut stolarna samtidigt.