Berusade som polisen omhändertar ska till sjukhuset säger landstingsråd

1:39 min

Personer som omhändertas av polisen för fylla, ska visst kunna komma till enheten för tillnyktring- och abstinensvård som nästa år ska finnas på sjukhuset i Västerås. Det säger landstingsrådet Juha Rundgren.

Det har funnits vissa oklarheter om betalningsansvar men det kommer att lösas och berusade personer som behöver sjukvård ska få det säger Juha Rundgren från Vänsterpartiet.

– Absolut de som så behöver, det är självklart. Men det är inte heller rimligt att samtliga som är berusade som polisen måste omhänderta skjutsas hit. Polisen måste göra en sortering där och en del måste vara i polisens förvar, säger Juha Rundgren som tillägger;

– Men det är helt uppenbart att vi får fler upp till lasarettsområdet och det är ju riktigt bra för att en djup berusning är ett förgiftningstillstånd som behöver vårdinsats, säger Juha Rundgren till P4 Västmanland.

Så de här med finansering och vem som polisen omhändertar enligt lagen om berusning, LOB går att lösa eller?

– Ja det går att lösa och det måste gå att lösas. Grovt räknat har vi sagt att tillnyktring är kommunernas ansvar finansiellt och abstinensvård landstingets ansvar. Men vi måste ha en gemensam överenskommelse om gränsdragning. Det görs av våra tjänstemän med polisens medverkan, säger Juha Rundgren.

Tjänstemän har nu fått i uppdrag att se över kostnadsfrågan och vem som ska betala för de som polisen omhändertar för fylla. När väl ett beslut är fattat tror Juha Rundgren att enheten ska vara på plats hösten 2015.


Inga Korsbäck
nyheterna.vstm@sverigesradio.se