Recept: Långsam älg

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 8 oktober 2014.

Älgjakten närmar sig. i dagens program bjöd Annica Triberg på en älgstek/gryta som sakta hade fått puttra över natten och där en skvätt BBQ-sås gav extra krydda. Så mör och fylld av smak! 

Till ca 8 personer.

Du behöver:

1 älgstek ca 1,5 kg, t ex innanlår

300 g rökt sidfläsk, tärnat utan svål

1 dl vatten

2 msk konc kalv- eller viltfond

1 msk raps- eller olivolja

2 dl god BBQ-sås

2 gula lökar, i klyftor

2 äpplen, skalade i klyftor

2 vitlöksklyftor, hackade

1 msk torkade örter, t ex timjan och rosmarin

1 palsternacka, ca 200 g

1 liten kålrot, ca 300 g

2 morötter, breda slantar

ev 3 hela rökta chipotlechili

¾ dl salt

½ tsk svartpeppar

Gör antingen grytan/steken i en stekgryta i ugn, i en lergryta (blötlagd) eller i en så kallad slow cooker.

Använder du ugn, värm den till 125°, inte mer.

Putsa älgsteken men behåll den hel. Tärna fläsket.

Bottna grytan med vatten, fond, olja och BBQ-sås.

Lägg ner älgköttet och fördela resten av grönsakerna och kryddorna runt om. Toppa med fläsket och chipotlechili, om du vill ha en fyllig fin chilismak, uteslut den annars.

Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen i 6–8 timmar. Vänd/ös köttet då och då. I en slow cooker ställer du den på lägsta effekt och kör den i åtta timmar. Perfekt att göra antingen över natten medan du sover eller medan du är på jobbet.

Skiva köttet och servera antingen som traditionell stek med goda tillbehör, eller fyll pitabröd med köttet skuret i mindre bitar, grönsaker och en klick crème fraiche.

Blir det steksky över är den god att mixa slät och servera som soppa dagen därpå.